22 Kasım 2014 Cumartesi

//KCBT// Kitap Yorumu: Yabancı: Melissa Landers


Gezegenler arası öğrenci değişim programı kapsamında evinde L’eihrli bir lise son sınıf öğrencisini ağırlamaya hazırlanan Cara, bu sayede hem hayallerindeki üniversiteye ücretsiz gidebilecek hem de o gizemli L’eihrliler hakkında gazetecilerin uğruna öleceği bilgiler edinecektir. L’eihrli öğrenci Aelyx’in, ayakları yerden kesen yakışıklılığı da cabası.
Ama işler hiç de düşünüldüğü gibi yolunda gitmeyecektir, çünkü Aelyx’i okulda istemeyenler de vardır ve sayıları hiç de az değildir. Tehdit mektupları almaya başlayan Cara bir süre sonra Aelyx ile okula polis eşliğinde gitmek zorunda kalacaktır.
Okuldaki herkes tarafından dışlanan Cara’nın artık tek arkadaşı Aelyx’tir. Üstüne üstlük Cara ona sırılsıklam âşık olmuştur. Öte yandan Aelyx’in de ölümcül sonuçlar doğurabilecek sırları vardır. Büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olan Cara hem kendi hem sevdiği çocuğun hayatı hem de gezegeninin geleceği için bir ölüm kalım savaşı vermek zorundadır.

Erasmus'un gezegenler arası versiyonuyla başlayan kitap L'eihr gezegeninden Aelyx'in Cara'nın evine gelmesini konu alıyor. Cara okulun en gözde öğrencilerinden biri, sevgilisi ve sevgilisine katlanamayan en iyi arkadaşı ile bir şekilde hayatına devam ediyor. Sonra okul yönetiminden gelen teklif ile tüm hayatı bir anda değişiyor, bir L'eihrli'yi evinde konuk edecek. İnsanların bir kısmı uzaylılarla iletişime geçildiği için mutlu ama bir kısmı da onlardan ölümüne nefret ediyor. Nefret eden kesim kasabanın çoğunluğu olunca Cara için sıkıntılı günler başlıyor. Ta ki Aelyx ile aralarında bir şeyler başlayana kadar.
Go Kitap etiketi ile çevrilen Yabancı uzun zamandır elimi atmadığım bilim-kurgu türüne yeniden bakmamı sağlamış oldu. Farklı gezegenden gelen ve insanların yaşayış biçmine tamamen uzak olan Aelyx ve onu rahat ettirmek için uğraşan Cara ikilisi ilk başta birbirlerine karşı baya mesafeliler. Zamanla insanlar Cara'ya sırtını dönüyor ve o da kendini yeni arkadaşı Aelyx'in yanında buluyor. Kitap benim için ikisinin yakın olmasından öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrıldı diyebilirim. Öncesi biraz daha tanıtım gibi, konu geniş olduğu için haliyle bu tanıtma biraz uzun. Sonrasında ise asıl olaylar gelişmeye başlıyor. Gerçi en başından kitap gizemini koruyordu. En basitinden arka kapağını okuyup tamam yakınlaşacaklarmış ama kadınlara dişi diyen, neslin devamı için her cümlesinde rahatsız edici bir şekilde üreme lafını kullanan bu uzaylı ile Cara gibi şirin bir kız nasıl çıkacaklar diye düşünmeden edemiyor insan. :D Bu arada Cara uzun zamandır okuduğum en gerçekti YA kitap karakteriydi. Komik, eğlenceli, mükemmel değil ama zeki de. Karakteri sağlam olan kitapları her zaman daha çok sevmişimdir. Yabancı'nın en çok sevdiğim yönü Cara gibi bir karaktere sahip olmasıydı.


Son zamanlarda uzaylı temalı çok fazla kitap göremiyoruz ki olanların hepsi güzel çıkmıyor. Bu yüzden Yabancı'ya bir şans verin, sayfaların nasıl aktığını anlamadan bitirebileceğiniz bir kitap. 

Bizi böyle güzel bir kitapla tanıştırdığı için Go Kitap'a Teşekkürler ^_^


3 yorum:

  1. İlk defa uzay temalı bir kitap okudum. Elime aldığımda kitabı başlarda çok da beğenmemiştim. Ama okudukça kitabın beni içine aldığını fark ettim. Sonu güzeldi ama hızlı bitmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum okudukça içine çeken bir kitaptı, ben sonunu yerinde buldum hatta ani gelişmeler bi merak uyandırdı 2. kitap için. :)

      Sil
    2. 2. Kitap gelecekse o zaman büyük bir merakla bekliyor olacağım =)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...